Smaż na zdrowym

Smażone dania uchodzą za najbardziej niezdrowe dla naszego organizmu. Nie jest to do końca prawdą, jeśli wiemy na czym można smażyć a na czym nie. Najlepsze do smażenia są tłuszcze, które mają wysoką temperaturę topnienia. Należą do nich smalec oraz niektóre oleje. Najbardziej odpowiednim tłuszczem do smażenia jest ten, który ma jak najmniejszą liczbę kwasów wielonasyconych. Pod wpływem wysokiej temperatury ulegają one przemianom, których wynikiem są składniki szkodliwe dla naszego zdrowia. Tłuszcz do smażenia powinien zawierać jak najwięcej oleinowych kwasów jednonasyconych, jest nim oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy. Do zrobienia jajecznicy możemy wykorzystać masło – białko zetnie się zanim nastąpi rozkład termiczny masła i nie będzie miało szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Warto pamiętać też o tym, że olej na patelni musi być gorący ( ale nie może się palić), zbyt niska temperatura tłuszczu sprawi, że z łatwością wniknie on w potrawę i danie będzie dwa razy bardziej kaloryczne niż powinno.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: