Boskie moce soczewicy

Soczewica w Polsce wciąż nie jest doceniana, choć o jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie można napisać całą encyklopedię. Soczewica jest rośliną z rodziny bobowatych i występuje ona głównie w Grecji, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie i w Pakistanie. W starożytności uchodziła ona za danie dla ubogich. Obecnie, soczewica z racji zawartości ogromnych ilości białka, jest doskonałym zamiennikiem mięsa, stąd jest bardzo popularna wśród wegetarian i vegan. Również sportowcy i pracownicy fizyczny powinni spożywać soczewicę. Inne dobroczynne składniki tej rośliny to: wapń, fosfor, kwas foliowy oraz żelazo. Z uwagi na niski indeks glikemiczny soczewica śmiało może być elementem wielu diet. Można ją podawać jako dodatek do warzyw, sałatek czy zamiast ziemniaków. Soczewica też doskonale nadaje się jako składnik farszów, np. do pierogów. Świetnie smakuje w firmie zupy kremu i gulaszu. Podsumowując, soczewica to jedna z najzdrowszych roślin, która jest smaczna i ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)