CO, KIEDY I JAK

Co, kiedy i w jaki sposób się je oraz co służy za pokarm różni się wybitnie w poszczególnych środowiskach kulturowych i jest niewątpliwie formą nabytą. Głód jednak ma podstawę fizjologiczną, a trawienie jest procesem chemicznym, chociaż nie można wytłumaczyć dlaczego niektóre ludy uważają mrówki za cenny po­karm, a u innych sama myśl o jedzeniu ich budzi pi zerażenie. Instynkt głodu może być opanowany przez oparty na przesłankach kulturowych zwyczaj postu. Niekiedy ludzie wolą raczej umrzeć, niż przy­jąć pokarm, który uważają za nieodpowiedni.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)