Glutenowa czy bezglutenowa mąka?

Mąka to produkt, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie funkcjonowania. Z niej powstaje pieczywo, ciasta, makarony czy choćby pizza. Wiele osób próbuje zrezygnować z produktów mącznych, jako że mają wysoką zawartość węglowodanów, a przy tym minimalne wartości odżywcze. Ponadto, z dobie cekali i nadwrażliwości na gluten, coraz większa liczba ludzi odstawia mąkę. Należy jednak wiedzieć, że nie każda mąka zawiera gluten. Glutenowe mąki powstają z pszenicy, orkiszu, owsa, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe to, natomiast, kukurydziana, ryżowa, gryczana, fasolowa, ziemniaczana, sojowa i ta, powstająca w wyniku zmielenia prosa. Nie należy popadać w skrajności i do końca pozbywać się mąki pszennej czy jęczmiennej, natomiast najlepszym rozwiązaniem będzie urozmaicenie wyboru we własnej kuchni. Doskonale wpłynie to na nasze zdrowie, a i niektóre potrawy okażą się smaczniejsze, kiedy wykonamy je z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Zresztą, tu wybór zależy do konsumenta, ale jeśli możemy urozmaicić nasze potrawy przy okazji dbając o zdrowie, to dlaczego nie?!

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)