Kawa – zdrowa czy niezdrowa

Badania wykazały, że picie umiarkowanej ilości kawy, nie tyle nie zaszkodzi, co może nawet korzystnie wpływać na zdrowie (a na pewno samopoczucie) człowieka. Odpowiedzialne za to są polifenole, które są zawarte w kawie. Mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i opóźniają też rozkład witaminy C w organizmie. Co ważne zapobiegają również odkładaniu się cholesterolu we krwi, co zmniejsza zagrożenie miażdżycy, udaru mózgu czy też zawału serca. Polifenole mają również działanie zwalniające procesy starzenia się. Wypijając filiżankę palonej kawy dostarczamy do swojego organizmu potas i witaminę PP. Poranna kawa podnosi również poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny, dzięki czemu łatwiej nam zebrać się z łóżka i mamy lepszy humor. Co ważne wypicie do 3 filiżanek kawy dziennie (na dobę) o 40 procent ryzyko marskości wątroby. Wychodzi na to, że kawa została tu oczyszczona z zarzutów bycia niezdrową używką. A co na to wszystko kardiolodzy? Kawy nie zalecają, ale też nie mówią jej stanowczego “nie”. Dla miłośników tego czarnego napoju jest to optymistyczna wiadomość.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)