Przyprawa, którą warto odstawić!

Sól to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w naszej kuchni. Jest ona głównym źródłem sodu w diecie, który odpowiada za procesy metaboliczne w naszym organizmie, regulację ciśnienia osmotycznego i gospodarki wodnej, a także odpowiedzialna jest za równowagę zasadowo – kwasową. Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że codzienne spożycie soli nie powinna przekraczać 6 gram, czyli tyle, ile zawiera jedna płaska łyżeczka. Większość z nas, jednak, zdecydowanie nadużywa jej. Solimy ziemniaki, makarony, ryż, mięso, sosy, warzywa. Ponadto, sól jest składnikiem wielu gotowych produktów, jak np. wędlin, serów, pieczywa, ketchupów czy nawet ciast. Nadmiar soli ma niekorzystny wpływ na pracę nerek. Ponadto, zwiększa ona ryzyko wielu poważnych schorzeń: nadciśnienia, nadmiernego zatrzymania wody, dysfunkcji tarczycy czy nieregularnego bicia serca. Sól najlepiej zastąpić przyprawami i różnymi mieszankami. Kiedy, jednak nie możemy zrezygnować z tej przyprawy, zastąpmy ją solami morskimi czy nieoczyszczoną solą kamienną.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)