Syrop glukozo – frukozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy to masowo wykorzystywana w przemyśle spożywczym substancja, która nadaje produktom słodki smak. Jej popularność wynika z faktu, iż jest ona o wiele tańsza niż cukier i ma postać cieszy, dzięki czemu jest łatwa w transporcie i dystrybucji. Ponadto, syrop glukozowo-fruktozowy cechuje się bardzo niską lepkością, dzięki czemu nie ulega krystalizacji i redukuje wysychanie produktów, których jest składnikiem. Pomimo tak wielu pozytywnych właściwości tej substancji, lekarze, dietetycy i specjaliści od zdrowego odżywiania biją na alarm, bo okazuje się, że syrop glukozowo-fruktozowy jest ogromnie szkodliwy. Okazuje się, że substancja ta odpowiedzialna jest za otyłość, cukrzycę i podwyższony cholesterol. Ponadto, powoduje on podwyższone ciśnienie krwi, stany zapalne organizmu, problemy z sercem i nowotwory. Trzeba szczególnie mieć się na baczności, bo syrop glukozowo – fruktozowy jest wszędzie: w słodyczach, ciastach, jogurtach, napojach, sokach, płatkach, ketchupach czy nawet w miodach!

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)