Truskawki i ich właściwości

Niemal wszyscy uwielbiają truskawki – ich słodki i soczysty smak umila czerwiec każdego roku. Truskawki dodawać można niemal do wszystkiego – ciast, ciasteczek, babeczek, musów, kremów, lodów czy śmietany. Pyszne są też w formie koktajli lub dodane do owsianki czy omletu. Możliwości jest naprawdę wiele, niektórzy uwielbiają nawet zupę truskawkową. Oprócz wspaniałego smaku, owoce te mogą bardzo dobrze wpłynąć na nasze zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że truskawki mogą uczulać, szczególnie dzieci. Nie mogą jeść ich z tego powodu dzieci do dwóch lat. Także niektórzy dorośli uczuleni są na ten pyszny owoc. Truskawki zawierają wiele witamin i składników odżywczych, między innymi witaminę C. Owoc zawiera też dużo żelaza, który w połączeniu właśnie z witaminą C bardzo dobrze się przyswaja. Co więcej truskawki bogate są również w wapń, magnez i fosfor. Co niezwykle ważne, truskawki mają naprawdę bardzo mało kalorii, spożywać je można więc bez ograniczeń na diecie odchudzającej. Z powodzeniem zastępować mogą słodycze.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)