Warzywa strączkowe – alternatywa dla mięsa

Warzywa strączkowe są świetną alternatywą mięsa dla osób, które nie mogą lub nie chcą go spożywać. Wegetarianie i sportowcy bardzo często używają w swojej kuchni także płatków owsianych, one również zawierają wiele białka. Będąc na diecie bezmięsnej lub podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i budowania masy mięśniowej białko jest surowcem niezwykle ważnym. Bez niego mięśnie nie będą się budować, a organy wewnętrzne przestaną pracować prawidłowo. Dieta bezmięsna nie musi oznaczać problemów, jeśli zastępuje się białko mięsne bezmięsnym. Można zachować zdrowie będąc wegetarianinem, wystarczy odrobina inwencji twórczej i znajomość warzyw strączkowych. Fasola, groch, bób – to wszystko jest niezwykle sycące. Z tych produktów gotować można gorące zupy lub podawać je samodzielnie czy jako dodatek do sałatki. Zupa grochowa, popularnie zwana grochówką, podawana jest przecież często żołnierzom, właśnie ze względu na swoje wartości odżywcze i dużą zawartość białka. Warto w swojej diecie stosować warzywa strączkowe, które są nie tylko zdrowe, ale też pyszne.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)