Zatrucia pokarmowe – co je powoduje?

Jedzenie lub picie, które zostało skażone zarazkami może powodować zatrucia pokarmowe. Często zatrucie pokarmowe pochodzi z pokarmów zwierzęcych – jak mięso, drób, jaja, produkty mleczne oraz owoce morza. Także nieumyte owoce, warzywa, żywność i inne surowce mogą okazać się zanieczyszczone i sprawić, że ktoś choruje i naraża zdrowie na szwank. Nawet woda może spowodować zatrucie pokarmowe. Pokarmy i płyny mogą być zanieczyszczone podczas procesu przygotowania żywności, przechowywania i obsługi. Na przykład problemem może być woda, która została zarażona ludzkim lub zwierzęcym kałem. Także mięso i drób mogą wejść w kontakt z zakaźnymi drobnoustrojami podczas przetwarzania lub wysyłki. Co więcej, pokarmy mogą zarazić się bakteriami, jeśli są przechowywane w niewłaściwej temperaturze lub przechowywane zbyt długo. Kucharze i inne osoby mające kontakt z żywnością mogą powodować zanieczyszczenie żywności, jeśli nieprawidłowo myją ręce lub używają nieczystych narzędzi lub deski do krojenia podczas przygotowywania posiłków.

Witam! Miło mi gościć Cie na moim serwisie poświęconym medycynie mojej pracy i największej pasji. Informacje jakie tutaj znajdziesz, to ciekawostki z medycznego światka. Zapraszam do lektury i komentowania! Jeśli potrzebujesz porady to skorzystaj z formularza kontaktowego!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)